Open Monumentendag 14 september 2014

Het thema voor Open Monumentendag (OMD) 2014 is: ‘Erfgoed, vroeger, nu en in de toekomst’. In Kruishoutem kunt u deelnemen aan onderstaande evenementen:   

Leo en het orgel van Lede

OMD_Leo_VanGheluwe

Op Open Monumentendag zondag 14 september 2014 wordt in de Sint-Dionysiuskerk van Lede een uniek evenement georganiseerd. De Heem- en Geschiedkundige Kring Hultheim, de Kerkraad en parochie Sint-Dionysius en de feestcomités Wannegem en Lede slaan hiervoor de handen in elkaar.

Wat is de aanleiding?

De toondichter Leo Van Gheluwe, geboren in 1837 te Lede in de schaduw van de kerk, stierf 100 jaar geleden, net vóór het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hij was een tijdgenoot en een bekende van Richard Wagner en van Peter Benoit. Leo Van Gheluwe liet een aanzienlijk oeuvre na, met o.a. meerdere cantates, een opera, drie missen, een requiem en een Te Deum.

Expositie en mini-concerten

OMD 2014 te Lede zal bestaan uit een expositie over Leo en van de plaatselijke kerkschatten, een fototentoonstelling ‘Feestcomité Wannegem’, opgesmukt met twee mini-concerten op basis van werken van de componist, respectievelijk om 14.30 u. en 16.00 u. Deuren open vanaf 14.00 u.

Met het oog op deze concerten werd het Hooghuys-orgel onlangs beperkt gerenoveerd.

Monumentenwacht in Kruishoutem kasteel della faille

Monumentenwacht Oost-Vlaanderen belicht de geschiedenis van het kasteeldomein della Faille in Lozer.

Monumentenwacht stimuleert het onderhoud van historisch waardevol erfgoed met raad en daad. Op het kasteeldomein wordt de werking voorgesteld: in de kasteelkeuken geeft Monumentenwacht Interieur uitleg bij het onderhoud en de bewaring van voorwerpen vroeger en nu. Monumentenwacht Bouwkunde geeft ook toelichting bij de historische duiventoren.

Het domein is ook het start- en aankomstpunt van een fiets- en wandelroute die een aantal Kruishoutemse bezienswaardigheden met elkaar verbindt (molen, kerken ...) en ook halt houdt aan de kerk van Lede.

Aanvang: 10.00 u. Einde: 17.00 u.

Meer info over de Open Monumentendag vindt u op http://www.openmonumenten.be.