Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen zoekt vrijwillige brandweermannen (M/V)

brandweerman

In België zijn er 18 000 brandweermannen en -vrouwen, waarvan 12 000 vrijwilligers. Zij helpen dag in dag uit mensen vanuit een van de 34 hulpverleningszones. Wij zijn ervan overtuigd dat ook u brandweerman(vrouw) kan worden als u er de nodige tijd en energie aan wilt besteden. Deze toont u al bij het afleggen van de federale geschiktheidsproeven. Als u deze tot een goed einde brengt, kan u met uw Federaal Geschiktheidsattest (FGA) gaan solliciteren.

Een job bij de hulpdiensten als vrijwilliger?

Zone Vlaamse Ardennen is op zoek naar mensen die tijd wensen te investeren in het bieden van hulp bij bv. brand, ongeval … en dit zowel overdag als ‘s nachts.Bent u sociaal, hulpverlenend, sportief? Houdt u van uitdagingen, presteert u onder druk en blijft uw hoofd koel tijdens gevaarlijke situaties, dan ontmoeten wij u graag!

Federaal geschiktheidsattest (FGA)

Om te kunnen solliciteren als vrijwillig brandweerpersoneel dient u een Federaal Geschiktheidsattest te behalen. Als u voldoet aan de vereiste voorwaarden, kan u zich inschrijven voor deze federale geschiktheidsproeven.

De elf opleidingscentra voor de civiele veiligheid organiseren competentie-, handvaardigheids- en fysieke testen waarvoor u moet slagen om uw Federaal Geschiktheidsattest te behalen. U mag zelf kiezen wanneer en in welk opleidingscentrum voor de civiele veiligheid u zich inschrijft. Dit staat los van de zone waarvoor u nadien wilt solliciteren of de provincie waar u woont. Hou er wel rekening mee dat de proeven niet volgens een bepaalde regelmaat georganiseerd worden en dat het in sommige gevallen dus sneller kan gaan als u zich inschrijft bij het opleidingscentrum van een andere provincie.

Wat wordt er van u verwacht bij de brandweer?

U vervult operationeel uitvoerende taken in het kader van de basisbrandweerzorg. U past concreet het veiligheidsbeleid toe en u werkt als brandweerman samen met de gehele bezetting van een brandweerwagen (multifunctionele autopomp …).

U voert de opdrachten uit van de bevelhebber en u meldt bevindingen altijd aan hem.

Het bruto geïndexeerd uurloon van een brandweerman bedraagt 12,61 euro. Vorming, training en opleiding worden aangeboden door de hulpverleningszone.

Info?