De fusie is er! Vanaf 1 januari versmelten Zingem en Kruishoutem tot Kruisem!

20171114_213243-640x480Op dinsdag 14 november 2017 om 19.00 u. keurden de gemeenteraden van Zingem en Kruishoutem gelijktijdig de fusie van beide gemeenten goed. Dit betekent dat zij vanaf 1 januari 2019 versmelten tot 1 gemeente. Deze nieuwe fusiegemeente krijgt de naam Kruisem.  

Nu volgt een overgangsjaar waarin de fusie verder wordt voorbereid. De fusie moet ook nog bekrachtigd worden met een fusiedecreet in het Vlaams Parlement.

Op 14 oktober 2018 kiest de burger dan een nieuw gemeentebestuur voor Kruisem.

De toekomstige gemeente Kruisem zal ongeveer 16 000 inwoners tellen en de oppervlakte zal ruim 7 000 ha bedragen.  

Logo

Een nieuwe gemeente vraagt een nieuw logo. Naar aanloop van de definitieve beslissing tot fusie gaven beide besturen een aantal lokale ontwerpbureaus de opdracht om een fris en modern logo te ontwerpen voor de nieuwe gemeente.

De creatie van ontwerpbureau Mink uit Kruishoutem kon de beide besturen bekoren. Naast het landelijk karakter van zowel Zingem als Kruishoutem heeft Mink bij het ontwerpen van het logo ook rekening gehouden met een sterke gemeenschappelijke factor: het historisch erfgoed verspreid over het grondgebied van beide gemeentes. Het gaat over de kastelen, de hoeves en vooral de molens. De Schietsjampettermolen in Wannegem-Lede, de Huisekoutermolen in Huise en Meuleken ’t Dal in Zingem.

Het gekozen beeldmerk is samengesteld uit een droedel: de XM (kruis + ‘em’) als jonge, moderne verkorte schrijfwijze van Kruisem.

Het kruis in het beeld stelt eveneens de wieken van een windmolen voor. Dit straalt bovendien de dynamiek en energie van de fusiegemeente uit.

De ‘m’ visualiseert de poort naar de Vlaamse Ardennen en een brug die figuurlijk Zingem en Kruishoutem verbindt. In de ‘m’ ziet men tevens de typisch gemetste rondbogen uit de kastelen en hoeves.

De wave staat voor het golvend landschap, de natuur en de schwung van Kruisem.