Een zwerfkattenbeleid in Kruishoutem

fotomoment zwerfkatten-640x480

Net als veel steden en gemeenten kampt Kruishoutem met een groter wordende zwerfkattenpopulatie. Deze dieren zorgen voor hinder en overlast. Om het zwerfkattenprobleem beheersbaar te maken start het gemeentebestuur vanaf 1 januari 2018 met een TNR-beleid. TNR staat voor Trap-Neuter-Return of Vangen-Steriel maken en Terugzetten.

Meldpunt zwerfkatten

Indien u last heeft van zwerfkatten, kan u dit melden aan het gemeentebestuur via het gemeentelijk meldpunt http://www.kruishoutem.be/website/79-www/7885-www.html of aan het loket grondgebiedszaken op het gemeentehuis. De vrijwilligers Björn Clauwaert en Katty Nimmegeers zullen instaan voor het vangen en terugplaatsen van de katten.

Voorafgaandelijk aan de vangst zal het gemeentebestuur de vangactie nog aankondigen in de buurt zodat huiskatten in de vangperiode ofwel binnen worden gehouden ofwel herkenbaar zijn door hen te voorzien van een halsband of ander herkenningsteken.

Samenwerking met lokale dierenartsen

Gevangen zwerfkatten worden naar de samenwerkende lokale dierenartsen gebracht. Eerst worden de dieren op virale infecties getest. Gezonde dieren worden dan steriel gemaakt. De gesteriliseerde/gecastreerde dieren worden voorzien van een inkeping in het linkeroor en worden teruggeplaatst in hun vroegere omgeving. Het gemeentebestuur voorziet hiervoor een werkingsbudget van 5000 euro per jaar.

Doel

Door deze aanpak kunnen we de overlast voor onze inwoners naar de toekomst verminderen. Er worden geen kittens meer geboren, katers sproeien minder, het paargedrag verdwijnt en het territoriaal gedrag als krabben en markeren wordt minder. De katten hebben minder voedsel nodig en ze zullen een vriendelijker gedrag vertonen naar huiskatten.

Wil u meewerken aan dit project?

Het gemeentebestuur is nog op zoek naar extra vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Björn Clauwaert (bjorn.clauwaert@telenet.be).