Brandpreventie

Brandpreventieadivseurs

Brandpreventieadviseurs sensibiliseren de burgers en geven ze advies over de maatregelen die ze moeten nemen om zich te beschermen tegen een woningbrand.

Zij komen op uw vraag thuis advies geven over hoe u uw woning brandveiliger kunt maken en als er dan toch brand ontstaat, hoe u snel en veilig uw woning kunt verlaten. Brandpreventieadviseurs geven ook voordrachten voor verenigingen en toelichtingen op doelgerichte bijeenkomsten en evenementen. Dit advies is gratis.

U kunt de brandpreventieadviseurs bereiken via je lokale brandweer of via de website www.brandpreventieadviseur.be.

Rookmelders

Jaarlijks zijn er in België ca. 10 000 branden. Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar vooral de rook is dodelijk! Zeker als de brand 's nachts uitbreekt. Investeer daarom in een goede rookmelder, hang hem op de juiste plaats en test hem regelmatig. 

Hieronder zetten we voor jou onze richtlijnen op een rijtje. Bekijk ook het filmpje dat alle tips opsomt.

Koop een goede rookmelder

 • Een rookmelder kan je kopen in allerlei elektro- en doe-het-zelfzaken.
 • De batterij voorzien in het toestel kan een verschillende levensduur hebben. Bepaalde rookmelders zijn voorzien van een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen.
 • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604.
 • Meer informatie over een goede rookmelder vind je op de site van ANPI (www.anpi.be - bij brand/producten).

Hang je rookmelder op de juiste plaats

Je hebt rookmelders gekocht? Prachtig. Maar alleen als ze correct geïnstalleerd zijn, ben je voldoende beschermd tegen brandgevaar. Neem daarom deze tips ter harte:

 • Alle woongelegenheden (eengezinswoningen, appartementen …) zijn veiliger als je ze beschermt met één of meerdere rookmelders. Het maakt niet uit als de woning verhuurd wordt of niet. Deze maatregel geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (vb. praktijk).
 • Plaats minstens 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping van het huis. Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus niet aan te raden. Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken.
 • Wanneer de rookmelder op de muur geplaatst wordt, doe het dan ze hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.
 • Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud.
 • Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.

Test en onderhoud je rookmelder regelmatig

 • Test tenminste 1 keer per maand je rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien.
 • Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met je stofzuiger.
 • Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak 10 jaar levensduur.
 • Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.

zie ook https://besafe.ibz.be/virtualhouse/preventietips-brand.html

Brandweer

Warandestraat 2
9770 Kruishoutem
tel. 09 383 62 18
fax 09 383 85 93
brandweer@kruishoutem.be