Jongereninformatie

Onze samenleving zit erg complex in elkaar en verandert voortdurend.
Daarom is het belangrijk om over de juiste informatie te beschikken.

WAT WATlogo wat wat

Welke studierichting wil ik kiezen? Wat moet ik doen als ik gepest word? Op welke politieke partij moet ik stemmen? Hoe ga ik om met mijn verliefdheid?

Tegenwoordig is informatie in overvloed aanwezig en toegankelijk met een paar muisklikken. We consumeren en produceren iedere dag met zijn allen bergen informatie.
Hoe gaan kinderen en jongeren met deze informatiestromen om? Waar starten ze hun zoektocht? En hoe schatten ze de betrouwbaarheid van verschillende bronnen in? De Hogeschool Gent bracht in opdracht van De Ambrassade het informatienetwerk en de zoekstrategieën van kinderen (8-11), tieners (12-15) en jongeren (+16) in kaart.

Meer info en antwoorden op bovenstaande vragen zijn te vinden via deze link.

Het WAT WAT label is een kwaliteitslabel voor informatieproducten voor kinderen en jongeren. Zie je het label op een website, folder, spel of app staan? Dan weet je dat de info betrouwbaar is en op maat van jongeren is gemaakt.
Het WAT WAT label is de opvolger van het Trusty label. Aan het WAT WAT label zijn 7 principes gekoppeld. Wie het label aanvraagt, schaart zich hierachter.

1. OP MAAT - het informatieproduct is aangepast aan de leefwereld van kinderen en jongeren: duidelijk, begrijpbaar, bruikbaar, herkenbaar en aantrekkelijk.

2. CORRECT en VOLLEDIG - het biedt een goed overzicht van verschillende, actuele mogelijkheden.

3. EMPOWEREND - het creëert een positieve impact op hun levenskwaliteit en versterkt hun positie in de samenleving om zelf keuzes te maken.

4. TRANSPARANT - de visie en beweegredenen van de makers van het product staan er duidelijk in beschreven, de informatie heeft niet als doel om religieus of positief beïnvloeden of te overtuigen en heeft geen commerciële doeleinden.

5. EFFECTIEF - heeft de beoogde impact op de doelgroep.

6. PARTICIPATIEF - de organisatie betrekt de doelgroep bij de ontwikkeling van het product.

7. EVALUATIEF/REFLECTIEF - de organisatie onderzoekt het bereik en de impact van de eigen werking en stuurt bij waar nodig.

https://www.watwat.be/ 

Dit kwaliteitskader werd ontwikkeld samen met Pimento, Jeugd Rode Kruis, JIP JAC Plus Antwerpen, Joetz, KSA, Klasse, Mediaraven, Onderwijskiezer.be, Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen.
Het is een praktische vertaling van het 'European Youth Information Charter' van de Europese netwerkorganisatie voor jeugdinformatie ERYICA.

BROCHURES

Ook via onderstaande links krijg je informatie over een aantal uiteenlopende thema’s.

Deze folders vind je ook terug in een kleurrijke infozuil in de foyer van CC De Mastbloem en in de inkomhal van de sporthal. De informatie is actueel en sluit aan bij de interesses of belangen van jongeren.

Deze brochures wijzen ook de weg naar gespecialiseerde organisaties of diensten, als dat nodig is. Naast een beknopt overzicht over het thema, bevatten alle folders een heleboel adressen en websites waar je terecht kan voor méér. Het loont beslist de moeite om eens te grasduinen in deze zee van informatie.

alleengaanwonen bachelormaster basiseducatie deeltijdslerenwerken discriminatie drugsdewet

eetstoornissen examencommissie fuiven geld goedkoopopreis huurcontract

inspraakparticipatie jobstudent mishandeling lerennaschool leerplicht leeftijdsladder

juridischadvies reizenenverzekeringen leefloon piercingtattoo pesten studiekeuze

studiebeurs steppenskaten solliciteren seksdewet veiligvrijen rijbewijs

psychologischeproblemenbijouders politie scheiding verliesrouw verlegenzijn schoolverlater

subsidiesanderesteun Vrijwilligerswerk verrereizengezondheid verkiezingen veiliginternet zelfverwonding

Jeugddienst

Markt 1
9770 Kruishoutem
tel. 09 333 71 29
fax 09 333 71 13
jeugddienst@kruishoutem.be