Schietsjampettermolen

Molen Wannegem

Deze staakmolen kende een bewogen geschiedenis. Al in de 16de eeuw stond op deze plek in Wannegem-Lede een windmolen. Deze molen, in de volksmond 'Grote Molen' of 'Steyaertsmolen' genoemd, waaide op 27 oktober 1959 om.
De huidige molen werd in 1981 overgebracht vanuit het West-Vlaamse Houtave. Dat verliep niet zonder problemen. Tijdens de ontmanteling wilde de plaatselijke veldwachter met een vuurwapen verhinderen dat de molen werd opgeladen. De molen kreeg op die manier zijn naam. De molen is eigendom van Etienne Van Hoe.

De molen werd helemaal gerestaureerd en kan worden bezocht.
Aan de voet van de molen werd een oriëntatietafel geplaatst.

De molenaar van de Wannegem-Leedse Schietsjampettermolen zal de molen zeer regelmatig aan het draaien brengen en de molen zal zelfs geregeld eens malen. Daartoe is de molenaar op zoek naar mensen die graan kunnen leveren. Het graan wordt gemalen of geplet voor veevoeder. Hiervoor wordt een bescheiden bijdrage gevraagd.

De molen kan in het weekend op aanvraag geopend worden en aan het draaien gebracht voor mensen die op verblijf zijn in Kruishoutem of omgeving, ook voor groepen.

Voor info en reservaties:

Thomas Piens
Voordestraat 8
9750 Zingem
0472/914192
tpiens@hotmail.com 

Dienst Toerisme

Markt 1
9770 Kruishoutem
tel. 09 333 71 27
fax 09 333 71 13
ombudsdienst@kruishoutem.be