ZOVLA

De bibliotheek van Kruishoutem maakt samen met de bibliotheken van Gavere, Nazareth, De Pinte, Sint-Martens-Latem, Zingem, Zulte en Zwalm deel uit van de interlokale vereniging ZOVLA (Zuid-Oost-Vlaanderen).

ZOVLA OVINOB (13)

KamishibaiKamishibai1

Om het voorlezen en het leesplezier te stimuleren biedt ZOVLA een nieuwe collectie aan: Kamishibai. Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Kami betekent 'papier' en shibai betekent 'drama', letterlijk papieren drama dus.

Het Kamishibai is een houten kastje waarin platen op A3-formaat passen die een verhaallijn bevatten en afkomstig kunnen zijn uit een prentenboek. Deze vertelvorm met papieren prenten wordt al eeuwen voorgesteld in Azië.

Een Kamishibai-verhaal bestaat uit een aantal gekleurde platen die cruciale momenten uit het verhaal afbeelden. Telkens wanneer het verhaal een wending neemt, verschuift de verteller de plaat. Allerlei prentenboeken lenen zich voor het vertellen met behulp van de Kamishibai.

Voor kinderen spreekt een visuele voorstelling van een verhaal heel sterk aan. De combinatie van tekst en beeld bij een verteltheater biedt heel veel mogelijkheden. De voorleesmomenten worden veel intenser en de verteller kan het verhaal heel mooi voorstellen.

ZOVLA kocht 24 Kamishibai’s of verteltheatertjes en 80 vertelplaten aan.

In de toekomst bouwt elke bibliotheek deze collectie verder uit.

FundelsFundels1

Fundels staat voor ‘bundels vol fun’. Fundels zijn prentenboeken, aangevuld met een interactieve online variant, met als doel het taalgevoel van jonge kinderen te stimuleren.

Fundels combiFundels2neren het kijk- en leesplezier met leuke activiteiten voor kinderen tussen drie en zeven jaar. Samen met je zoon of dochter lezen in een prentenboek is een moment om te koesteren. Maar soms heeft zoon/dochter liever iets anders dan een boek of heeft mama/papa net even geen tijd.

In het prentenboek zit een chip die leidt naar allerlei digitale toepassingen.

Zo kan je kind het boek lezen in de leeshoek, de animatie bekijken in de kijkhoek, het verhaal herbeleven in de theaterhoek, tekeningen maken in de tekenhoek, leerrijke spelletjes spelen in de speelhoek, activiteiten doen uit de activiteitenhoek ...

In de bibliotheek kan je, samen met vijf prentenboeken, een Fundel-tas ontlenen. Daarin zit een Fundellezer die je nodig hebt om de boekjes op je computer tot leven te brengen. In de tas zit ook een handleiding die je vlot door de installatie leidt.

Het ontlenen van de tas met de Fundels is gratis en je mag de Fundels drie weken lenen.

Eerste lezertjes

De ZOVLA-bibliotheken lieten het eerste lezertjes2

eerste leesboekje “Bib Bib hoera” schrijven door Brigitte Minne en illustreren door Ann de Bode. Uitgeverij De Eenhoorn zorgde voor de publicatie.

Kinderen die pas leren lez

en zijn de perfecte doelgroep om kennis te maken met het aanbod van de bibliotheek. Eerste lezertjes kunnen hun leeservaring toetsen aan de praktijk door boekjes te lenen om zelf te lezen of te laten voorlezen. Deze jonge kinderen worden bij hun bibliotheekbezoek meestal vergezeld door een ouder, waardoor de volwassenen de bibliotheek (her)ontdekken.

Kinderen die 7 jaar worden krijgen een uitnodiging om in de deelnemende bibliotheken het ZOVLA-boekje af te halen.

Doelstellingen

  • Kinderen op heel jonge leeftijd kennis laten maken met het aanbod van de bibliotheek.
  • Kinderen op een creatieve manier kennis laten maken met boeken.
  • Een blijvend bibliotheekbezoek van kinderen bevorderen.
  • Het leesplezier bij jonge kinderen stimuleren.
  • Het contact tussen auteurs en eerste lezertjes mogelijk maken.
  • De bibliotheek als kindvriendelijke en leesbevorderende ontmoetingsplaats promoten.

Regiovertelsessie

Het Streekgericht Bibliotheekbeleid van de Provincie Oost-Vlaanderen biedt elk regionaal samenwerkingsverband voor openbare bibliotheken twee gratis vertelsessies aan. Per samenwerkingsverband van openbare bibliotheken wordt een vertelsessie voor kinderen vanaf 6 jaar en een vertelsessie voor volwassenen aangeboden.

Wisselcollectie groteletterboeken

GroteletterboekenLeners die groteletterboeken lenen hebben een zeer beperkte keuze in de bibliotheekcollectie. De provincie Oost-Vlaanderen stelde wisselpakketten groteletterboeken ter beschikking aan de Oost-Vlaamse samenwerkingsverbanden.

ZOVLA biedt die collectie aan als wisselpakket en vergroot het aanbod door nieuwe boeken aan te kopen. De collectie wisselt om het jaar.

In Kruishoutem vind je een aparte collectie groteletterboeken.

De boeken uit de wisselcollectie staan opgesteld tussen de eigen collectie.

Wat zijn groteletterboeken?

Groteletterboeken zijn boeken die speciaal in grote letters worden gedrukt. De tekst van het boek is exact hetzelfde maar is in een grotere en duidelijke letter gedrukt. Dat is niet hetzelfde als bestaand drukwerk vergroten, want dan wordt ook de pagina groter, waardoor men die niet meer goed kan vasthouden.

Voor wie zijn groteletterboeken geschikt?

Groteletterboeken zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met het lezen van kleine(re) letters als gevolg van slechter zien.

Boekstart

Boekstart is een samenwerkingsproject tussen Iedereen Leest, de bibliotheken en Kind en Gezin. Samen willen we de taalontwikkeling van baby’s en peuters stimuleren, maar vooral ook het plezier dat kinderen samen met volwassenen aan boeken beleven.

Kind en Gezin

De directe partner van de bibliotheek in het Boekstart-project zijn de consultatiebureaus van Kind en Gezin. Concreet schenkt Boekstart boekenpakketten en informatie over voorlezen aan jonge gezinnen.

  • Ouders die met hun kindje van 6 maanden het consultatiebureau van Kind en Gezin bezoeken, krijgen een babypakket.
  • Ouders die met hun peuter van 15 maanden in het consultatiebureau komen, krijgen een uitnodiging om in de plaatselijke bibliotheek een Boekstart-tas op te halen met twee boeken.

Bibliotheek

Waregemsesteenweg 22
9770 Kruishoutem
tel. 09 333 71 39
fax 09 333 71 13
bibliotheek@kruishoutem.be